Norsk butikk med lager i Sarpsborg

Pakker og sender ordre hver dag!

60 dagers åpent kjøp.

Enkle steg for å lykkes med å så plen

Enkle steg for å lykkes med å så plen

Markus Nedrelid |

Gressplener gir et flott utendørsområde for rekreasjon og lek. Enten du har en stor hage eller bare et lite plenområde, kan du enkelt skape din egen grønne oase. Høsten er den ideelle tiden å så plenfrø, og her er noen enkle tips for å lykkes:


1. Forberedelse er nøkkelen
Fjern røtter, kvister, steiner og ugress fra overflaten. Forbered jorden ved å lage den godt drenert og næringsrik. Om du bestiller jord fra sandtak eller pukkverk kan du gjerne be om 70/30 fin natursand og jord. Du kan også tilsette ordforbedringsmidler etter behov. 


2. Så jevnt
Sørg for å spre plenfrøene jevnt over området. Del plenen i mindre deler for en jevn fordeling. Vend deretter forsiktig frøene ned i jorden med en rive, og vann grundig.


3. Hold det fuktig
Plenfrø spirer vanligvis etter 2–4 uker. Hold jorden fuktig hele tiden, spesielt i begynnelsen. første 4 ukene kan man med fordel vanne ca 10 minutter tre ganger om dagen. Viktigste er at jorden er fuktig. Fortsett å vanne jevnlig, selv etter at de første stråene har kommet opp.Først når du har en etablert plen kan du godt vanne rikelig 1-2 ganger i uken alt etter hvordan været er hos deg.


4. Klipp riktig
Klipp den nye plenen for første gang når gresset når en høyde på 7–8 centimeter. Ikke klipp for mye, bare topp stråene slik at de blir tettere. Aldri klipp mer enn en tredjedel av gressets lengde.


5. Gjødsling er viktig
Tilfør næring regelmessig for en sunn plen. Start med grunngjødsling når du sår plenen, og gjødsle deretter minst tre ganger per sesong med rundt 6–7 ukers mellomrom. Vi anbefaler Seedstart og Helgjødsel grønn ved etablering.


6. Bruk plenen med forsiktighet
Avhengig av plenfrøtype og klima, kan du begynne å bruke den nye plenen etter omtrent åtte uker. Unngå tøff aktivitet på plenen før den er godt etablert.

Med disse enkle tipsene kan du enkelt så en vakker og sunn plen som du kan nyte i lang tid fremover. God plenpleie og regelmessig vedlikehold vil bidra til å holde plenen din i toppform!"